Interview met een neonatoloog

Let op!: deze informatie komt van het Jeroen Bosch ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch het kan zijn dat sommige dingen niet overeen komen met andere ziekenhuizen.

 

  • Welke kinderen komen er bij jullie binnen? Hoeveel zijn er daarvan te vroeg geboren?

In Nederland worden er jaarlijks 180 duizend kinderen geboren, hiervan komen er 3 duizend kinderen in het JBZ ter wereld.

Een normale zwangerschap duurt 40 weken, geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Tussen de 38 weken en de 42 weken is het nog een gewone zwangerschap. Bij een zwangerschap van 37 weken of korter spreek je van een vroeggeboorte. Dat is bij 7,4% van de geboren kinderen. Ook heb je nog de extreem vroeg geborenen. Hierbij horen baby's die eerder dan 32 weken geboren worden, dit is 1,5% van de te vroeggeboren kinderen. Deze kindjes krijgen een speciale behandeling en meer aandacht dan de andere te vroeg geboren kindjes.

 

  • Wat zijn de oorzaken van een vroeggeboorte?

De oorzaken van een vroeggeboorte is bij 40% onbekend en bij 60% van de gevallen weten ze de oorzaak wel.

De oorzaak van een vroeggeboorte kan komen door een tweeling of een drieling, deze komen vaak eerder ter wereld doordat de ruimte in de buikt te klein is. Wat ook een reden van een vroeggeboorte is dat de moeder een zwangerschapsvergiftiging heeft of dat de conditie van de baby achter uit gaat. Artsen proberen de baby zo lang mogelijk in de buik van de moeder te houden. Wanneer de moeder tijdens de zwangerschap veel beweegt, kan dit in de eerste paar maanden geen kwaad, maar aan het eind van de zwangerschap is het verstandig om rust te nemen.

Wat niet klopt is dat roken en alcohol drinken een vroeggeboorte kunnen veroorzaken. Het is niet goed om te doen tijdens de zwangerschap, maar het veroorzaakt geen vroeggeboorte.

 

  • Wat zijn de gevolgen van een vroeggeboorte?

De een groot gevolg van een vroeggeboorte is dat de organen van het kind nog niet rijp zijn; dit zijn meestal de darmen, de longen, hersenen en soms ook het netvlies. Hierdoor krijgen de te vroeg geboren baby’s meestal hun eten doormiddel van een zonde of via een infuus. Ook kunnen ze zichzelf nog niet goed op temperatuur houden. Ze worden dan vaak in een couveuse gelegd waar de temperatuur 33 graden is.

Wat ook vaak voorkomt is dat de baby geel ziet . Dit houdt in dat hun huid een gele gloed heeft. Na de geboorte verandert je HB en wordt het afgebroken. HB is een stofje in de rode bloedcellen dat zuurstof transporteert, hierbij komt een geel stofje vrij. Dit kan na een aantal dagen oplopen en zorgt dan voor de gele gloed die er bij de baby’s te zien is. Geel zien komt bij alle baby’s voor, maar bij de te vroeg geboren baby's zie je het duidelijker.

Het geel zien kan verholpen worden met een blauwe lamp. Die lamp zorgt ervoor dat het geelpigment wordt afgebroken. Het geel zien is niet gevaarlijk tenzij het boven de 350-400 komt, dit is een waarde in je bloed. Wanneer deze waarde zo hoog is kan het in de hersenen terecht komen en dit heeft nare gevolgen.

 

  • Wat voor achterstand hebben de te vroeg geboren kinderen? Is dat vooral geestelijk of lichamelijk?

Het kind kan op latere leeftijd last hebben van geestelijk en lichamelijke problemen.

 

  • Wanneer komt een kind in de couveuse terecht en wanneer niet?

In Nederland behandelen ze baby's pas vanaf 24 weken. Dit komt omdat het kind na 24 weken pas levensvatbaar is.  Als het kindje 1800 gram weegt mag het de couveuse uit. Alle baby’s met een lager gewicht komen dus in een couveuse terecht.

 

  • Wat bevindt er allemaal in een couveuse?

In een couveuse zelf bevindt zich eigenlijk helemaal niets. Om de couveuse heen staat alle apparatuur die het kindje nodig heeft om het kindje in de gaten te houden. Wel wordt de couveuse op 33 graden gehouden dit komt omdat te vroeg geboren  baby's zichzelf niet goed op temperatuur kunnen houden.

 

  • Hoe helpen jullie ouders? Tijdens de zwangerschap, de geboorte en de nazorg?

Artsen proberen vroeggeboortes zo lang mogelijk uit te stellen. In de buik van de moeder is wel de beste plaats voor het kind om zich te ontwikkelen. Dit uit stellen doen ze onder andere door middel van bedrust of weeënremmers. Dit zijn de bekendste middelen en worden het vaakst gebruikt. Ook kunnen ze altijd nog besluiten om een bandje rond de baarmoeder mond te doen, maar dit doen ze eigenlijk nooit. Als de moeder ziek is, kunnen artsen kijken of ze de ziekte van de moeder kunnen behandelen. 

Zodra de ouders weten dat hun kind te vroeg geboren wordt, worden ze goed geïnformeerd,. Meestal vinden er al een paar gespreken plaats voor dat het kind überhaupt geboren is.

De nazorg duurt 2 t/m 20 weken. Ze vertellen de ouders wat ze kunnen verwachten.  Ook vragen ze de ouders om te helpen met de verzorging van het kind. Iedere week leren ze meer. Ook vinden de meeste gespreken in de kamer plaats waar de moeder ligt bij te komen van de bevaling.

Tot slot heb je nog de pandapoli . Dit is een afdeling voor kinderen die eerder geboren zijn dan 32 weken of die minder dan 1500 gram wegen. Deze baby's zijn dan de extreem vroeg geboren baby's 

 

  • Hoelang blijven jullie het kind controleren?

Het te vroeg geboren kind wordt tot zijn/haar 5de in de gaten gehouden. Dit komt doordat ze dan leren praten en naar school gaan. Ze kunnen dan zien of het daar achterstanden oploopt en of hij/zij wel naar een gewone school kan.

 

  • Hoeveel kinderen die te vroeggeboren zijn, komen er helemaal bovenop; zijn later kern gezond?

Het aantal te vroeg geboren kinderen met een handicap is laag.

o   60% tot 70% van de te vroeggeboren kinderen is kerngezond.

o   25% heeft een lichte stoornis, lichte beperkingen.

o   5% heeft een handicap.

 

Van de kinderen die na 24 weken geboren worden overlijd een derde deel in de eerste paar weken. Bij de te vroeg geboren kinderen van 30-32 weken is het nog 2% dat overlijd.

 

  • Is de bevalling van een te vroeg geboren kind anders als die van een op tijd geboren kind? 

De bevalling van een vroeggeboren kind is eigenlijk hetzelfde als die van een op tijd geboren kind. Wel wordt er vaker gekozen voor een keizersnee omdat de moeder bijvoorbeeld ziek is.

 

  • Hoe zorg je dat het kind het overleeft?

Door de onrijpheid te ondersteunen, zoals voeding geven via een sonde en infecties behandelen, maar ook het ondersteunen van het ademen

 

  • Hoe zorgen jullie ervoor dat een kind in een noodsituatie in leven blijft?

In het ziekenhuis zijn ze altijd op alles voor bereid, dus ook voor een kindje dat te vroeg geboren wordt. Als er in het JBZ iets mis is als het kind te wereld komt, hebben ze een kamer die helemaal is ingericht om te zorgen dat het weer goed komt met het kindje. Hier staat apparatuur in om bijvoorbeeld de zuurstof in het bloed en de hartslag te meten. Ook zijn daar de medicijnen die ze misschien nodig moeten hebben op dat moment en een zuurstofmaskertje voor de hele kleine baby's. Deze kamer is alleen voor het begin. De pasgeboren baby's worden al snel naar hun kamer gebracht. Daar hebben ze slangetjes die ze in de luchtpijp doen om het kindje te helpen met ademen. Ze zijn zelfs gespecialiseerd in het geven van hartmassages aan pas geboren baby's.

Wat ook een groot probleem van te vroeg geboren baby's is dat ze heel snel afkoelen en zichzelf niet op temperatuur kunnen houden, daarom is het in de couveuse altijd 33 graden.

Als de verloskundige voor de geboorte weet dat het kind veel te vroeg geboren wordt, 32 weken of eerder,  verwijzen ze de ouders door naar Veldhoven als het kind nog in de buik zit. Daar zijn ze gespecialiseerd in veel te vroeg geboren baby's.

De dokters op de verloskundige afdeling zijn oproepbaar. Ze willen graag bij de bevalling van een prematuur geboren kind zijn zodat ze vanaf het begin weten hoe het er met het kind voor staat. Maar 1 of 2 keer per jaar zit er een bevalling bij waar ze niet bij kunnen zijn, omdat de bevalling bijvoorbeeld thuis plaatsvindt.

 

  • Wat is voor ouders heel belangrijk om te weten?

Voor ouders is het belangrijk om te weten wat ze kunnen verwachten.

 

  • Zijn er lotgenoten contacten?

Er van veel verenigingen waar je als ouders je verhaal kan doen en samen met andere ouders met te vroeggeboren kinderen je ervaring kan delen.