Gevolgen

Een te vroeg geboren baby is nog niet volledig ontwikkeld. De organen zijn niet rijp en dit zorgt voor meerdere gevolgen, zoals:  

  •  Zuurstoftekort
    Bij de geboorte kunnen baby’s last krijgen van een tekort aan zuurstof. Dit komt omdat ze nog niet goed kunnen ademen doordat de longen nog niet rijp zijn. Ze worden daarom vaak in een couveuse gelegd en aangesloten aan apparaten die de functie van vitale organen (hart, nieren en longen) overneemt. Een zuurstoftekort heeft ook weer gevolgen. Cellen hebben zuurstof nodig om ervoor te zorgen dat er verbranding plaatsvindt in het lichaam. Bij verbranding komt er energie vrij die weer nodig is voor verdere groei en ontwikkeling van het kind. Je hersencellen zijn zeer gevoelig voor zuurstof. Zodra er een zuurstoftekort is, worden je hersenen beschadigd. Je hersenen hebben belangrijke functies, zoals het regelen van je bewegingen en het verwerken van de prikkels die je zintuigen waarnemen. Dit zorgt er voor dat je reactievermogen traag is.

 

  • Voeding
    Bij te vroeg geboren baby’s is het zuigreflex nog onvoldoende ontwikkeld. Ook is de darmwerking onrijp, waardoor voeding in de maag en darmen niet goed wordt verwerkt. Om er toch voor te zorgen dat deze baby’s hun vocht/ voeding binnen krijgen, wordt er gebruik gemaakt van een sonde. De voeding die de baby krijgt is moedermelk. In moedermelk zitten precies de goede vitamines, eiwitten en mineralen die de baby nodig heeft.

 

  • Huilen
    Een normale baby begint te huilen net nadat het geboren is, omdat zo de longen open gaan. Te vroeg geboren baby’s huilen ook, maar dat komt omdat de longen niet open kunnen klappen doordat ze nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn. Voor het openklappen van de longen bij deze baby’s krijgen zij wel medicijnen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de longen nog verder kunnen rijpen en dat bij de ademhaling de longblaasjes niet inzakken. Ook wordt de te vroeg geboren baby vaak geprikt om een infuus aan te sluiten. Dit is ook een reden dat zij veel huilen. Tot slot huilt de te vroeg geboren baby veel wanneer het voeding krijgt. Dit komt omdat de darmen ook nog niet volledig ontwikkeld zijn en daardoor krijgt de baby kramp. Het huilen van een te vroeg geboren baby is net wat anders dan een op tijd geboren baby, namelijk het gehuil is scheller van geluid.

 

  • Hersenbloeding
    Een hersenbloeding houdt in dat er in of rond om de hersenen een bloedvaatje knapt. Het bloed dat daarbij vrij komt, stroomt de hersenen in. Het bloed hoopt zich daar op en stolt. Zo ontstaat er een bloedprop. Deze prop kan op de hersenen gaan drukken, waardoor de functie van dat deel van de hersenen niet goed werkt. Een hersenbloeding wordt bij prematuur geboren baby’s sneller vastgesteld dan bij een op tijd geboren baby. Dit komt doordat bij een op tijd geboren baby nagenoeg nooit echo onderzoek naar de hersenen wordt gedaan. De diagnose hersenbloeding wordt bij op tijd geboren baby's niet gesteld. De kans op een hersenbloeding is bij een prematuur geboren baby groter dan bij een normale baby. Bij een zwangerschap van 38 weken worden de (slag) aders die over de hersenen lopen beschermd door een gelei-achtig omhulsel. Bij een zwangerschap van 32 weken is dat nog niet zover en zijn de hersenen onbeschermd. Ook zijn de wanden van bloedvaten van een prematuur geboren baby nog niet helemaal ontwikkeld en zo heb je sneller kans op een hersenbloeding. De hersenbloeding brengt ernstige gevolgen met zich mee, zoals het prikkelen van het zenuwstelsel en de spieren. Aangezien er in de hersenen zenuwen liggen die leiden naar het ruggenmerg, en van daaruit er zenuwen lopen naar de spieren.

 

  • Epileptische trekkingen
    Ieder deel van je hersen heeft een andere functie, doormiddel van prikkels via het zenuwstelsel worden er opdrachten gegeven door je hersenen om bijv. je hand te bewegen. Bij een epileptische aanval is er een storing bij het doorgeven van de prikkels in het zenuwstelsel. De storing ontstaan doordat er te veel vocht bevindt in de kanalen (ventrikels) in de hersenen, hierdoor  functioneren de zenuwen in de hersenen niet goed en worden er verkeerde signalen door gegeven naar de spieren die dus op onverwachte moment op hol slaan. Dit zorgt voor epileptische trekkingen.

 

  • Open ruggetje                                                                                                                                                                                              Wanneer een baby een open ruggetje (spina bifida) heeft, is de neurale buis niet dicht. De neurale buis is een structuur die tijdens de ontwikkeling van een baby ontstaat. Uit de neurale buis groeien de hersenen en het ruggenmerg, zodra deze klaar zijn met groeien sluit de neurale buis zich. Soms sluiten een of meerdere ruggenwervels niet of net goed. Als dit gebeurt, heb je een open ruggetje. Je hebt twee soorten open ruggetjes, een verborgen open ruggetje. Het heet een verborgen open ruggetje omdat er een stukje huid overheen zit en je van buitenaf niets ziet. Het is geen ernstig probleem en meestal komen ze er pas op volwassen leeftijd achter dat ze er last van hebben. Wat wel ernstig is, is een open rug hierbij ligt het ruggenmergvlies blootgesteld aan de buitenlucht. Hierdoor werkt het ruggenmerg niet en komen signalen van de hersenen naar het lichaam of andersom niet aan. 

 

  • Verzwakt afweersysteem
    Het afweersysteem hoort ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt, maar bij prematuur geboren baby’s werkt het afweersysteem niet goed. Dit komt doordat bij een prematuur geboren baby het lichaam nog niet ver genoeg is met ontwikkelen. Het lichaam is dus niet in staat om infecties tegen te gaan en zo wordt zo’n baby al snel ziek. Hier moet je dus erg mee oppassen. In moedermelk zit een stofje die helpt bij het versterken van je afweersysteem. De meeste infecties beginnen als een ziekteverwekker in de bloedbaan of  komen terecht in het weefsel. Het stofje dat in moedermelk zit, legt een beschermlaag om de darmwand en stimuleert de ontwikkeling van de darmwand.

Maak jouw eigen website met JouwWeb