Interview GGD
- Wie doet de eerste opvang?
Als het kind op tijd geboren is, komt het meteen bij de GGD terecht. Maar bij een prematuur kind is het een heel ander verhaal, eerst komt het bij het ziekenhuis terecht waar die onder toezicht wordt gehouden. Als het kind naar huis kan komt het bij de GGD, maar dat is pas als het kind al een paar maanden oud is. Als het kind echt heel veel gezondheidsproblemen heeft, komt het pas op 2 en een half jaar bij de GGD terecht. Op dat moment zijn de trajecten in het ziekenhuis afgelopen.
- Wanneer komen ouders en kind bij de GGD terecht?
Als het kind naar huis kan, vanaf dat moment neemt de GGD het meestal over. Is het jonger dan 32 weken dan blijft het in behandeling bij de Pandapolie.
- Hoe is de overdracht van het dossier van een kind van het ziekenhuis naar de GGD? Wordt het besproken?
Er vindt en gesprek plaats met de mensen die voor het kind gezorgd hebben. Heel het dossier wordt besproken. Iemand van de GGD gaat met de ouders praten en die vertellen dan hoe het tot nu toe is gegaan.
- Wanneer spreek je van een te vroeggeboren kind?
37 weken t/m 40 weken is een op tijd geboren kind.
35 t/m 37 weken is een rand prematuur.
Eerder dan 35 weken is een prematuur.
De Pandapolie maakt ook nog verschil tussen 32 t/m 35 weken en lager dan 32 weken.
- Is de ontwikkeling van een te vroeg geboren kind voor lichamelijk of geestelijk anders ten opzichte van normale kinderen?
Dit is voor ieder kind anders, bij de GGD letten ze vooral op de gezonde ontwikkeling van een kind.
- Wat houdt een contact moment in?
Bij een contact moment kijkt de GGD naar de groei en de ontwikkeling van een kind. Omdat dat bij een te vroeg geboren kind anders is dan bij een op tijd geboren kind halen ze de weken dat ze te vroeg geboren zijn van hun leeftijd af zodat je kunt zien of ze goed lopen aangezien ze eigenlijk die weken die ze minder in de baarmoeder gezeten hebben moeten inhalen.
- Wat zijn de meest voorkomende afwijkingen?
Daar kan ik niet veel over vertellen.
- Waar kunnen te vroeg geboren mensen op latere leeftijd (wanneer ze volwassen zijn) nog last van hebben?
Ook dit is weer per kind verschillend.
- Zijn er statistieken over de lichamelijke ontwikkeling van een te vroeg geboren kind?
Niet echt, ze hebben een groeicurven voor een op tijd geboren kind, maar omdat het voor ouders niet fijn is om te zien dat je kind daar heel de tijd onder blijft hebben ze een manier bedacht waar door je kunt zie of een vroeg geboren kind goed groeit of niet. Ze halen de weken die hij of zij te vroeg geboren is van de leeftijd af en kijken dan of ze op het goede niveau zitten.
- Wat kunnen jullie doen voor de ouders en kinderen? (door verwijzen en zo ja naar wie?)
Als de GGD vindt dat een kind niet goed groeit of achter loop met praten dan kunnen ze de ouders door verwijzen naar de daar voor nodige persoon.
- Aan welke informatie hebben ouders behoefte?
Ouders willen graag horen wat er goed gaat als ze bij de GGD komen, omdat ze in het ziekenhuis al vaak genoeg te horen krijgen wat en slecht gaat.
- Welke informatie krijgen ouders mee?
Als een kind te vroeg geboren is krijgt het later zijn huilpiek, deze vindt dan meestal plaats als het kind thuis is en al een paar maanden oud. Omdat de ouders daar voor telkens iemand om hun heen hebben gehad die hun daar mee kon helpen vragen ze zich meestal af wat ze nou fout doen. Dit is normaal. Ieder kind heeft een huilpiek, dit komt meestal omdat ze dan last van krampjes hebben doordat hun darmen nog niet goed ontwikkeld zijn. In plaats van ze dan op te tillen moet je ze laten liggen, want als je zelf last hebt van buikpijn wil je toch ook het liefst zo in gedoken mogelijk liggen. Ook door de schelle huil die een te vroeg geboren baby maakt is dit voor ouders moeilijk. Door deze toon vragen ouders zich meestal af wat ze verkeerd doen. Ook kan die huilpiek komen door dat het ritme thuis anders is dan het ritme in het ziekenhuis. Hier moeten ouders ook rekening mee houden. Met te vaak optillen moeten ze ook opletten, want dit kan er voor zorgen dit het kind overprikkeld wordt. Te vroeg geboren baby's kunnen daar nog minder tegen dan een op tijd geboren baby.
Vroeggeboren kinderen lijken ook veel meer honger te hebben dan een op tijd geboren kind, maar ouders kunnen niet zomaar de voeding van het kind aanpassen. Dit kan namelijk veel meer schaden aanrichten dan goed doen. Een aanpassing van de voeding gaat altijd in overleg met het ziekenhuis waar het kind in behandeling is.
- Zijn er folders die u ouders meegeeft?
Er zijn folders, maar die zijn niet echt gericht op ouders met een te vroeggeboren kinderen maar meer voor ouders van een op tijd geboren kind.
- Wat kunt u ons nog vertellen over neonatologie?
Te vroeg geboren kinderen hebben ook altijd last van hun ogen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb