Interview met een man die zelf te vroeg geboren is

Omdat we van uit alle invalshoeken willen weten wat de invloed is van een vroeggeboorte en hoe de hulp daar voor is, hebben we ook iemand geïnterviewd die zelf te vroeg geboren is. Inmiddels is hij 30 jaar. Hij wilde voor ons een aantal vragen beantwoorden.

Na 30 weken is hij geboren. De vliezen van zijn moeder waren al een maand eerder gebroken. Ze is meteen opgenomen in het ziekenhuis. Hier hebben de artsen de zwangerschap kunnen rekken. Doordat hij te vroeg geboren is, heeft hij een maand in de couveuse gelegen. Hij moest in de couveuse liggen omdat zijn longen nog niet rijp waren. Zonder couveuse zou hij daarom niet in leven kunnen blijven.

Ondanks zijn ontwikkelingsachterstand heeft hij geen verschil gemerkt met zijn klasgenootjes; dit kan komen doordat heel veel jongens heel vaak later hun groeispurt krijgen.

Toen we hem vroegen of hij het er vaak met zijn ouders over heeft gehad, antwoordde hij daarop dat zijn ouders het er niet vaak met hem over hebben gehad. Doordat hij het zelf pas kon begrijpen wat zijn vroeggeboorte betekende, was hij al 6 jaar. Door het verstrijken van de jaren is het voor zijn ouders op de achtergrond geraakt. Het feit dat er geen blijvende afwijkingen bij hem zijn, maakt dat iedereen het makkelijker vergeten kan. 

 

Tot zijn 7de werd hij regelmatig gecontroleerd door artsen, dit komt opdat hij last van zijn longen had in verband met astma en bronchitis. Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, dit zijn de vertakkingen die de longen verbinden met de luchtpijp. Als ze ontstoken zijn ontstaat er een zwelling aan de binnenkant en dit zorgt dat de doorgang vernauwt en ademhalen moeilijk wordt.

Nu heeft hij nergens meer last van.