Gevolgen voor de ouders
Wat gebeurt er met je als ouder als je kind te vroeggeboren wordt? In plaats van je kind meteen mee naar huis te kunnen nemen en lekker van elkaar te kunnen genieten, ga je een heel moeilijk traject in. Waar moet je allemaal rekening mee houden? En wil je alle risico’s wel weten?
Ouders van een te vroeg geboren kind ervaren veel spanning en onzekerheid. Artsen kunnen namelijk nooit echt met zekerheid zeggen wat de gevolgen van de vroeggeboorte zullen zijn.
Informatie
Als ouder krijg je heel veel informatie, maar ben je daar wel aan toe? We hebben deze vraag aan twee stellen gesteld die beiden een prematuur geboren kind hebben. Zij antwoordden hier op dat ze de openheid van de artsen juist heel fijn vonden. Ook was de uitleg duidelijk. De artsen bereiden je goed voor op wat allemaal kan gebeuren en hoe alles in zijn werk gaat. Dit zorgt ervoor dat je op alles voorbereid bent, hierdoor vertrouw je ook de artsen. “Ook vertellen ze natuurlijk soms dingen die je liever niet hoort, maar liever dat dan dat je er later achter komt”, zeiden beide stellen.
In het ziekenhuis
Wanneer je kind eenmaal geboren is, wil je het natuurlijk voortdurend dicht bij je hebben. In de meeste gevallen mogen ouders pas na een aantal dagen hun baby heel even vasthouden. Dit komt omdat het kindje heel gevoelig is voor alle prikkels. Doordat de ouders weinig fysiek contact met hun kindje kunnen hebben is binden met het kind heel moeilijk. Wanneer een ouder het kind mag vasthouden, is daar een speciale manier voor. De ouder legt de baby op de blote huid. Het huid op huid contact is heel belangrijk voor ouder en kind. Hierdoor voelt het kind de lichaamswarmte van de ouder en ruikt een vertrouwde geur. Dit heet buidelen. Het is wetenschappelijk onderzocht dat buidelen helpt bij het hechtingsproces tussen ouder en kind.
In sommige ziekenhuizen wordt gebruik gemaakt van webcams, zodat de ouders ook thuis hun kind kunnen zien. Door het gebruik van deze webcam kunnen ook broertjes en zusjes, opa's en oma's hun nieuwe broertje of zusje zien. Zij mogen in verband met infectiegevaar voor het te vroeggeboren kind niet bij het kindje komen.
Een van de stellen die we hebben geïnterviewd, hebben een dagboek bijgehouden over de couveusetijd van hun kind. Niet alleen de ouders maar ook de verpleegkundigen hebben daar in geschreven. Zo'n dagboek is een goede manier om de spanning van je af te schrijven en het is een blijvende herinnering voor later.
GGD & ziekenhuis
Kinderen die op tijd geboren worden, moeten altijd op controle bij de GGD. Hoe zit dat als een kind te vroeg geboren is? Doordat ouders van een prematuur geboren baby veel afspraken hebben in het ziekenhuis, hebben zij geen behoefte aan extra controle bij het consultatiebureau van de GGD. Het is voor ouders van een te vroeg geboren kind erg confronterend om bij bezoeken aan de GGD telkens te moeten vernemen dat hun kind te klein is in vergelijking tot leeftijdsgenootjes. Vanaf de leeftijd van 3 jaar wordt door de GGD de groeicurve opgepakt. Een goede ontwikkeling is dat de communicatie tussen het ziekenhuis en de GGD steeds beter is. Er werken inmiddels zelfs mensen van de GGD in het ziekenhuis.
Eenmaal thuis
Als ouders hun kind uit het ziekenhuis mee naar huis mogen nemen, hebben ze behoefte om tijd met het hele gezin door te brengen. Er een wet het zwangerschapsverlof van een werkende moeder pas ingaat zodra het pas geboren kind uit het ziekenhuis mee naar huis mag. Voorheen moesten moeders hiervoor vrije dagen opnemen.
Vanaf het moment van thuiskomen is er kraamhulp. Kraamhulpen zijn opgeleid ouders te helpen hun kind te leren verzorgen. Ouders van te vroeggeboren kinderen hebben in het ziekenhuis al geleerd hoe hun kind te verzorgen. De kraamhulp zou beter vervangen kunnen worden door hulp in de huishouding, zodat de moeder meer tijd aan haar jonge gezin kan besteden.
Later
Te vroeg geboren kinderen worden tot hun vijfde jaar onder controle van de kinderarts gehouden. Op deze leeftijd wordt vastgesteld of een kind achterstanden of leerproblemen ervaart doordat het kind vanaf dan naar school gaat.
Maak jouw eigen website met JouwWeb